Γράφοντας προβλέψεις για το 2014

23/04/2018

Στη Ζώνη του Λυκόφωτος

Eδώ κι έξι ήδη χρόνια ζούμε σε μια διαρκή κοινωνικο/οικονομική αναταραχή, με έντονη ρευστότητα, με ραγδαία κατάρρευση αξιών και προτύπων και με έντονη την έλλειψη μύθων και νέων ιδεών. Αυτή η δεκαετία μπορεί να ονομαστεί και Δεκαετία της Άρνησης ή των πολλαπλών Διαψεύσεων.

Η είσοδος του Πλούτωνα στον Αιγόκερo το 2008 δημιούργησε ένα γεγονός και μία ανάγκη: Το κραχ των οικονομικών πρακτικών και την ανάγκη για βαθιές αλλαγές στη δομή της εξουσίας. Ο Πλούτωνας στον Αιγόκερo σηματοδοτεί την άνοδο της δύναμης των εταιρειών με αντίστοιχη υποχώρηση της εξουσίας των κυβερνήσεων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστια κοινωνική ανισορροπία. Πρόκειται για μια κατάσταση που δεν θα αλλάξει πριν από το τέλος της δεκαετίας του 2020. Ο γόρδιος δεσμός που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα είναι ότι κανείς δεν ξέρει ποια είναι η σωστή δράση. Το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας δεν έχει επαρκή επίγνωση της φύσης των καιρών που ζούμε κι αν η συνειδητοποίηση της κατάστασής μας σήμερα είναι δύσκολη, το να βρούμε διέξοδο είναι ακόμα δυσκολότερο. Όλες οι λύσεις που μας προσφέρονται είναι τυπικές του Ουρανού στον Κριό: μας γεμίζουν με άγνωστα ρίσκα.

Κομμάτια της κοινωνίας είναι έτοιμα να αναλάβουν αυτά τα ρίσκα επειδή πιστεύουν ότι το σύστημα είναι απαρχαιωμένο, έχει γίνει επικίνδυνο και οι μέθοδοί του οδηγούν σε συνεχείς αποτυχίες. Άλλοι πιστεύουν ότι αναλαμβάνοντας τα ρίσκα θα δημιουργήσουμε μεγαλύτερη αστάθεια και χάος. Φοβούνται άλλο ένα οικονομικό κραχ, τη διάλυση της κοινωνίας και την πτώση των κυβερνήσεων. Βρισκόμαστε σε εποχές αβεβαιότητας και πόλωσης, που το παλιό και το καινούργιο δεν ξεχωρίζουν με ευκρίνεια και που η εξέλιξη με την οπισθοδρόμηση πάνε χέρι-χέρι. Από τη μία πλευρά οι γάμοι μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου γίνονται πραγματικότητα, ενώ την ίδια στιγμή στην Ινδία η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αντιστρέφει τη σημαντική απόφαση ενός κατώτατου δικαστηρίου, από το 2009, όταν αποποινικοποίησε τις ομοφυλοφιλικές σεξουαλικές πράξεις, στη Ρωσία υπάρχει έμμεση ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας, ενώ το ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε την απόρριψη του δικαιώματος των γυναικών στην αντισύλληψη και τις εκτρώσεις (ευτυχώς όχι νομοθετικά).