Πανσέληνος στις 3° 29´του Λέοντα

03/05/2018

Οι Πανσέληνοι μάς αποκαλύπτουν τι χρειάζεται να ενσωματώσουμε σε αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Η συγκεκριμένη Πανσέληνος φωτίζει τις αρχετυπικές αλήθειες του Υδροχόου και του Λέοντα: κάθε άνθρωπος αποτελεί μια σπίθα του θεϊκού και ταυτόχρονα ένα αδιαχώριστο μέρος του ιστού της ζωής.

Οι Πανσέληνοι μάς αποκαλύπτουν τι χρειάζεται να ενσωματώσουμε σε αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Η συγκεκριμένη Πανσέληνος φωτίζει τις αρχετυπικές αλήθειες του Υδροχόου και του Λέοντα: κάθε άνθρωπος αποτελεί μια σπίθα του θεϊκού και ταυτόχρονα ένα αδιαχώριστο μέρος του ιστού της ζωής. Ο καθένας από εμάς έχει τα ιδιαίτερα ταλέντα του και ένα συγκεκριμένο ρόλο να παίξει. Ο κάθε ένας από εμάς δημιουργεί τη διαφορά και όλοι μαζί ενώνουμε τις δυνάμεις μας δημιουργώντας μια αλυσίδα που είναι δυνατότερη από τα κομμάτια της.

Ο ζωδιακός κύκλος εκφράζει ένα αρχετυπικό κύκλο ανάπτυξης και εξέλιξης που ζούμε σε πολλά επίπεδα – από τον ωροσκόπο που αλλάζει κάθε δύο ώρες στη μετάβαση μιας αστρολογικής εποχής κάθε 2000+ χρόνια. Κάθε ένα από τα ζώδια κωδικοποιεί μια σειρά από χαρακτηριστικά και ποιότητες που είναι απαραίτητες για την εξέλιξη της συνείδησης. Ο Υδροχόος εκπροσωπεί τη συλλογική συνείδηση: περνάμε από την ταύτιση με το εγώ, το φύλο, τη θρησκεία, τη φυλή και τη χώρα στην αναγνώριση κάθε διαφορετικού Άλλου ως μέλους της ανθρώπινης οικογένειας. Αν και υπάρχει πολλή συζήτηση για την Εποχή του Υδροχόου, εάν έχει ξεκινήσει και πότε, εντούτοις είναι εμφανές ήδη ότι η ανθρωπότητα αγωνίζεται να ενσωματώσει τα υδροχοϊκά ιδεώδη που εμπεριέχουν τη μετάβαση από την ιεραρχία στην ισότητα, από τον ανταγωνισμό στη συνεργασία και από το εγώ στο εμείς.

Σε αυτή την αντίθεση Σελήνης (στον Λέοντα) με τον Ήλιο (στον Υδροχόο) έχουμε να ισορροπήσουμε την ατομικότητα με την ομάδα, την προσωπική αναγνώριση με το συνηθισμένο άνθρωπο, τον αριστοκράτη με το δημοκράτη, τον καλλιτέχνη με τον επιστήμονα, την υπερηφάνεια της ιδιοκτησίας με την επιθυμία της ελευθερίας. Αυτή η αντίθεση αναφέρεται ακόμα και στις έννοιες της Φιλίας (Υδροχόος) και της Αγάπης (Λέων). Ένας Λέων λέει «σε αγαπάω κι είμαι υπερήφανος που είσαι δικός μου», ενώ ένας Υδροχόος λέει «αφού σε αγαπάω σε αφήνω ελεύθερο».

Σαν υψηλότερη οκτάβα του Ερμή ο Ουρανός σχετίζεται με τις ξαφνικές εκλάμψεις, τις αποκαλύψεις και τις αλλαγές στην αντίληψή μας που οδηγούν σε δυναμικές αλλαγές στη ζωή μας. Ο Ουρανός στον Κριό, σε ένα ζώδιο δράσης, μας ωθεί να απαλλαγούμε από τη σκιά του συμμετρικά αντίθετου ζωδίου, του Ζυγού: μας πιέζει δηλαδή να απελευθερωθούμε από εξαρτητικές σχέσεις στις οποίες ο ένας είναι αυτός που δίνει, που τρέχει, που πασχίζει για τη σχέση, που επιμένει και προσπαθεί να την εξελίξει χωρίς να εκφράζει τις ανάγκες, τις επιθυμίες του, τα όχι του. Τέτοιες σχέσεις είναι δυσλειτουργικές και δημιουργούν ανέκφραστο θυμό, απωθημένα και αυτοκαταστροφή.

Από τον Μάρτιο του 2011, που ο Ουρανός μπήκε στον Κριό σχηματίζοντας μια σειρά από δύσκολες όψεις με τον Πλούτωνα στον Αιγόκερω, η επιθετικότητα, οι ξαφνικές εκρήξεις, οι παράλογες αντιδράσεις, οι συγκρούσεις, οι αντιπαραθέσεις και οι αναπάντεχες αλλαγές πολλαπλασιάζονται. Ουσιαστικά τότε ξεκίνησε η σύγκρουση μεταξύ συντηρητικών και αυτών που θέλουν να βγουν από το βάλτο. Πιο απλοϊκά: η μάχη μεταξύ παλιού και νέου κόσμου.

Ο Ουρανός επιμένει από τον Κριό για νέα αρχέτυπα: «Ακόμα και ευνουχισμένος» λέει ο Ουρανός, που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ευνουχίστηκε από το γιο του Κρόνο με ένα δρεπάνι, «θα δημιουργήσω νέους θεούς και θεές που θα κατοικήσουν στον Όλυμπο». Βεβαίως τα βουνά ανήκουν στη δικαιοδοσία του Αιγόκερου και είναι αμετακίνητα. Άρα θα συνεχίσουμε να βλέπουμε όλο και πιο έντονα νέες δυνάμεις που αντιστέκονται και εναντιώνονται (Ουρανός στον Κριό) στην κατεστημένη τάξη (Πλούτωνας στον Αιγόκερω). Σε αυτή την ιστορική εποχή βρισκόμαστε μπροστά στην αυξανόμενη οργή του ατόμου εναντίον της καταπίεσης των δυνατών. Οι πολίτες την εξουσία και τις κυβερνήσεις διεφθαρμένες, αναίσθητες και άπληστες. Ο Αιγόκερως φοβάται το χάος και αμύνεται ανεβάζοντας τα επίπεδα καταπίεσης ενώ ο Κριός με εφηβική ορμή πετάει πέτρες στα αγάλματα πιστεύοντας ότι έτσι θα πέσουν. Όλη την προηγούμενη αναταραχή μπορούμε να την προβάλουμε και στην καθημερινότητα: ξαφνικοί χωρισμοί και διαζύγια, παραιτήσεις, απολύσεις και επαγγελματικές αλλαγές κατεύθυνσης, ξαφνικοί έρωτες, τσακωμοί, ρήξεις και συναισθηματικός πάγος. Κυρίαρχη η επιθυμία να είσαι μαζί με κάποιον και ταυτόχρονα μόνος/η χωρίς καμία δέσμευση. Αλλόκοτοι καιροί.

Αυτή η Πανσέληνος στον Λέοντα φέρνει στο νου τη φράση του Ρίλκε που είπε ότι «το να αγαπιέσαι είναι κάτι περαστικό, το να αγαπάς είναι κάτι που διαρκεί!».

*Eπηρεάζει τα σταθερά ζώδια (Ταύρους/Λέοντες/Σκορπιούς/Υδροχόους) και κυρίως τους γεννημένους στο πρώτο πενθήμερο, όπως και ωροσκόπους και πλανήτες σε αυτά τα ζώδια μεταξύ 2-5ο.