Λευτέρης Πανταζής, Κριός

10/05/2018

Οι Δίδυμοι είναι διπρόσωποι, οι Σκορπιοί είναι εκδικητικοί, οι Παρθένοι γκρινιάρηδες… Εκπρόσωποι του κάθε ζωδίου μιλούν για τον εαυτό τους, κι εμείς για το πώς τα λόγια τους συνδέονται με τη θέσεις των πλανητών τους και ρίχνουμε φως στη διαφορετικότητα που αντικατοπτρίζει ένας αστρολογικός χάρτης, κόντρα στα αστρολογικά κλισέ

Οι Δίδυμοι είναι διπρόσωποι, οι Σκορπιοί είναι εκδικητικοί, οι Παρθένοι γκρινιάρηδες… Εκπρόσωποι του κάθε ζωδίου μιλούν για τον εαυτό τους, κι εμείς για το πώς τα λόγια τους συνδέονται με τις θέσεις των πλανητών τους, και ρίχνουμε φως στη διαφορετικότητα που αντικατοπτρίζει ένας αστρολογικός χάρτης, κόντρα στα αστρολογικά κλισέ. Αυτή τη φορά συναντήσαμε τον Λευτέρη Πανταζή, που είναι Κριός.

Ένα πετυχημένος και χορτάτος άνθρωπος πρέπει «να δίνει πίσω»; Αν ναι, πώς;Γενικά πρέπει ο άνθρωπος να δίνει, να είναι δοτικός. Παίρνουμε ήλιο, αέρα, ρουφάμε θετική ενέργεια και αρνητική ενέργεια. Αν είσαι τυχερός και υπάρχει μία ισορροπία ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο, σώνεσαι. Αλλιώς ή πρέπει να εξαντλείσαι για να δίνεις παραπάνω ή παίρνεις παραπάνω από ό,τι σου πρέπει. Ο άνθρωπος γενικά πρέπει να δίνει, και για να δώσει πρέπει να έχει, άρα, για να έχει, πρέπει να έχει πάρει. Για να έχει πάρει, πρέπει να έχει καλούς γονείς, από εκεί ξεκινά. Μεγάλωσα με αγάπη και μετά μεγάλωσα στο πεζοδρόμιο, που είναι το πανεπιστήμιο της ζωής, και πάντα είχα την ανάγκη να προσφέρω στους άλλους. Δεν σκέφτηκα ποτέ «α, εγώ τι θα πάρω». Ποτέ. Βγαίνει μέσα από την ψυχή μου.Δεν μετάνιωσα ποτέ, αν και σε μια αδικία μπορεί να ένιωσα ένα παράπονο και να είπα ένα «γιατί;». Μου πέρασε μετά από πέντε λεπτά. Σκέφτηκα «γιατί στεναχωριέσαι εσύ; Εσύ έχεις πάρει αγάπη, αυτοί μπορεί να μην έχουν πάρει». Και πιστεύω ότι όταν κάνεις το καλό αυτό γυρνάει πίσω. Μπορεί να γυρίσει στην κόρη μου, στην οικογένειά μου, σε κάποιον δικό μου ή φίλο μου, κάπου θα γυρίσει πίσω…

Για πολλά έχουν κατηγορηθεί οι Κριοί, για τσιγκουνιά ποτέ, έτσι κι ο Λευτέρης, ως γνήσιος Κριός, δεν σκέφτεται το ζήτημα της προσφοράς δεύτερη φορά. Βοηθά και η ανθρωπίστρια Αφροδίτη του στον Υδροχόο που θέλει μεν το καλύτερο, δεν έχει κανένα πρόβλημα να το μοιράζει παντού δε. Επιπλέον, με τον Ερμή του στους Ιχθύες να ορίζει τόσο τη σχέση του με την οικογένεια και τις ρίζες, όσο και τη διαχείριση του υλικού και συναισθηματικού του αποθέματος, δεν είναι περίεργο που οι δύο τομείς συνδέονται και αλληλεξαρτώνται τόσο στενά.

Φωτο: Σοφία Αραμπατζόγλου

Από πού αντλείς την έμπνευσή σου;Από τη γυναίκα. Γυναίκα με έφερε στη ζωή. Και όταν είμαι ερωτευμένος θέλω να είμαι όμορφος, να πάω να ψωνίσω ρούχα, να μοσχομυρίζω, να την εντυπωσιάσω. Την κοιτάζω και έχω έμπνευση. Ξαφνικά και χωρίς λόγο ο κόσμος είναι πιο ωραίος, γράφω τραγούδια. Εμπνέομαι από εκεί, γιατί μην ξεχνάμε ότι ακόμη και η ζωή είναι γένους θηλυκού!

Οι δύο πλανήτες που εκπροσωπούν το θηλυκό στοιχείο και δη τη γυναίκα, η Σελήνη και Αφροδίτη, στον χάρτη του Λευτέρη σχετίζονται στενά με τον πλανήτη Ποσειδώνα, κατ’ εξοχήν χορηγό έμπνευσης, λυρικότητας και ευαισθησίας. Για να μην αναφέρω ότι ετεροφυλόφιλος άντρας Κριός και μεγάλη αγάπη για τη γυναίκα, είναι όροι συνώνυμοι.

Τι θεωρείς ερωτεύσιμο;Την εικόνα. Πρώτα βλέπω την εικόνα. Λέω τι ωραίο ηλιοβασίλεμα, κοίτα πως είναι ο ουρανός, σαν πίνακας ζωγραφικής. Λες τι ωραία γυναίκα, παρακολουθείς πώς κάθεται, πώς μιλάει. Παρακολουθώ και φωτογραφίζω. Έχει διαφορά το πώς κοιτάζει ο κάθε άνθρωπος, άλλοι κοιτάζουν και αφήνουν τα μισά απ’ έξω, άλλοι παρακολουθούν και τα βλέπουν όλα. Πρώτα βλέπεις τα πράγματα και μετά τα ερωτεύεσαι. Παρακολουθείς το περιβάλλον και σταματάς σε ό,τι σ’ αρέσει. Όταν βρίσκομαι κάπου, είμαι εκατό τοις εκατό εκεί, δεν είμαι κάπου αλλού και μερικά πράγματα απλώς σε μαγνητίζουν.

Η αγάπη για αυτό που μπορεί κανείς να δει σχετίζεται στενά με τη Σελήνη και τον Άρη του Λευτέρη στον Ταύρο, που προτιμούν το απλό και σίγουρο, ως επίσης έχουν μια έξτρα αδυναμία στις ωραίες εικόνες. Ωστόσο η έμφαση στο να βλέπει κανείς διαφορετικά είναι δώρο της όψης ροής των δύο πλανητών με τον ανατρεπτικό Ουρανό, ενώ το να βλέπει κανείς ουσιαστικά και να είναι «παρών», στις όψεις τριβής με τον πλανήτη του πραγματικού, Κρόνο και τον διερευνητικό Πλούτωνα.

Τι σε κουράζει πια στις επαγγελματικές και προσωπικές σου σχέσεις;Με κουράζει όταν ο άλλος δεν είναι «γρήγορος». Όταν νομίζει ότι αυτός είναι και άλλος κανείς και έχει ύφος. Εγώ είμαι ίδιος παντού, δεν αλλάζω. Εκτιμώ λοιπόν τους ταπεινούς ανθρώπους. Και όταν κάποιος νιώσω ότι θέλει να με κοροϊδέψει, να με εκμεταλλευτεί. Έχω ζήσει πολλά και έχω αφήσει ανθρώπους να με εκμεταλλευτούν, όχι όμως γιατί ήμουν θύμα αλλά στο πλαίσιο του «να δίνεις» που είπαμε πριν. Όταν όμως ο άλλος δεν καταλαβαίνει ότι το κάνω από την καλή μου την καρδιά και θεωρεί ότι με κορόιδεψε θυμώνω λίγο, μετά από τόσα χρόνια…

Ως γνήσιος εκπρόσωπος του παρορμητικότερου των παρορμητικών ζωδίων, ο Λευτέρης δεν αντέχει πρώτα από όλα την αργοπορία. Η υδροχοϊκή του Αφροδίτη και ο Ιχθυακός Ερμής τον οδηγούν μακριά από διακρίσεις πάσης φύσεως, ωστόσο η γήινη σύνοδος Άρη-Σελήνης τραβά τη γραμμή στο θέμα της εκμετάλλευσης. Το ωροσκόπιο είναι ανοιχτό και δοτικό, όχι όμως στην εκμετάλλευση.

Με τι θα ήθελες να ασχοληθείς, αν δεν είχες ασχοληθεί με τη μουσική;Με οτιδήποτε και να είχα ασχοληθεί, θα ήμουν ο πρώτος! Είναι εγωιστικό; Είναι δουλειά. Αν ήμουν υδραυλικός θα ήμουν ο πρώτος υδραυλικός της χώρας, μπορεί να είχα κάνει κι εργοστάσιο με υδραυλικά. Οι δικές μου οι σωλήνες θα ήταν πιο σπέσιαλ, πιο γυαλιστερές, θα είχαν κάτι ξεχωριστό. Γιατί όλη την ημέρα θα σκεφτόμουν πώς και τι σωλήνα πρέπει να βγάλω για να είναι ο καλύτερος. Πάντα έβαζα στόχους. Κι έτσι προχωράω, στόχος, τον κατακτάμε, άλλος στόχος, και η ζωή συνεχίζεται.

Θα μπορούσα να γράψω «Κριός» δίπλα στην απάντηση και θα ήταν αρκετό, ωστόσο η έμφαση που δίνει ο Λευτέρης στο θέμα της δουλειάς και της επίτευξης των στόχων είναι προϊόν των όψεων του Κρόνου με τον ωροσκόπο, τη Σελήνη και τον Άρη του. Του χαρίζουν διάρκεια και επιμονή, τα οποία δεν είναι καθόλου, μα καθόλου εύκολα για έναν Κριό.

O Λευτέρης Πανταζής είναι ένα από τα εμπορικότερα ονόματα του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, με 27 προσωπικούς δίσκους και 13 συλλογικούς. Από αυτούς 30 έγιναν πλατινένιοι ενώ και οι 40 έχουν γίνει χρυσοί. Το σύνολο των πωλήσεων δίσκων και cd φτάνει γύρω στα 4.000.000. Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα του Ελληνικού τραγουδιού και έχει βοηθήσει πολλούς νέους τραγουδιστές να αναδειχθούν και σήμερα να είναι πρώτα ονόματα στον καλλιτεχνικό χώρο. Δίνει συχνά συναυλίες στην Ελλάδα και τους ομογενείς του εξωτερικού, πολλές εκ των οποίων αφιλοκερδώς για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Παράλληλα δραστηριοποιείται και στο χώρο του αθλητισμού. Το  διάστημα 2002-2008 διετέλεσε με επιτυχία πρόεδρος στην ποδοσφαιρική ομάδα του Πανιωνίου, ενώ παλιότερα ήταν πρόεδρος στην γυναικεία ομάδα μπάσκετ, Εσπερίδες Καλλιθέας. Σήμερα, διατηρεί αθλητικό κέντρο στη περιοχή της Βούλας μαζί με τον πολύ καλό του φίλο Σωτήρη Γεωργουδάκη.