Αντιγόνη Βαφείδου, Ταύρος

15/05/2018

Οι Δίδυμοι είναι διπρόσωποι, οι Σκορπιοί είναι εκδικητικοί, οι Παρθένοι γκρινιάρηδες… Εκπρόσωποι του κάθε ζωδίου μιλούν για τον εαυτό τους, κι εμείς για το πώς τα λόγια τους συνδέονται με τη θέσεις των πλανητών τους και ρίχνουμε φως στη διαφορετικότητα που αντικατοπτρίζει ένας αστρολογικός χάρτης, κόντρα στα αστρολογικά κλισέ

Οι Δίδυμοι είναι διπρόσωποι, οι Σκορπιοί είναι εκδικητικοί, οι Παρθένοι γκρινιάρηδες… Εκπρόσωποι του κάθε ζωδίου μιλούν για τον εαυτό τους, κι εμείς για το πώς τα λόγια τους συνδέονται με τη θέσεις των πλανητών τους και ρίχνουμε φως στη διαφορετικότητα που αντικατοπτρίζει ένας αστρολογικός χάρτης, κόντρα στα αστρολογικά κλισέ.

Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, τι είναι αυτό που σε κάνει να συνεχίζεις;Πιστεύω πάντα ότι μετά το τέλος ενός γκρίζου κεφαλαίου είναι η αρχή ενός επόμενου, πολύ φωτεινού. Πρέπει να παλεύεις κάθε μέρα της ζωής σου, να στέκεσαι όρθιος για να δεις το επόμενο καλύτερο «επεισόδιο» και, εφόσον το περιμένεις, είναι σίγουρο ότι θα έρθει. Νομίζω τα δύσκολα δοκιμάζουν την εμπιστοσύνη μας στο Σύμπαν, αυτό τον απέραντο κοσμικό ιστό που όσο πιο πολύ τον εμπιστεύεσαι, τόσο πιο πολύ σε δικαιώνει. Άλλωστε αν παρατηρήσουμε προσεκτικά, οι περισσότερες δύσκολες καταστάσεις της ζωής μας (πέρα δηλαδή από απρόβλεπτα γεγονότα π.χ. προβλήματα υγείας) προέρχονται από επιλογές μας π.χ. λάθος συνεργάτες, ασύμβατοι σύντροφοι. Άρα παίρνουμε το μάθημά μας, επαναπροσδιορίζουμε τις επιλογές μας και αναβαθμίζουμε τη ζωή μας. Είναι μια πίστα που όσο πιο γρήγορα αποκρυπτογραφούμε τα μαθήματα που καλούμαστε να πάρουμε, τόσο πιο γρήγορα ανεβαίνουμε επίπεδο συνειδητότητας και άρα ευτυχίας.

Το άφθονο πύρινο στοιχείο στον αστρολογικό χάρτη της Αντιγόνης είναι πολύ καλός αγωγός για τη χαρά και τη θετικότητα απέναντι στη ζωή. Πρωταγωνίστρια είναι σαφώς η Σελήνη της στον Τοξότη, για την οποία η πίστη στην εξελικτική διαδικασία, η αισιοδοξία και η δύναμη να θέλει να αντλεί γνώση και να βελτιώνεται από τα βιώματά της, είναι απλώς δεδομένα. Της δίνει τη δυνατότητα να κλείνει, να συγχωρεί και να μετουσιώνει το παλιό σε χαρά, δημιουργικότητα, έρωτα. Την εικόνα συμπληρώνει ο ωροσκόπος της Αντιγόνης στον Λέοντα, εγγύηση για έναν ρωμαλέο ψυχισμό, έντονη αίσθηση του χιούμορ και την αφοβία να βγει «μπροστά», να ξεχωρίσει, και τελικά την αντοχή στις συνειδητοποιήσεις, εύκολες ή δύσκολες, που της πετάει η ζωή.

Γιατί βρίσκεσαι στο χώρο της πολιτικής;Μου δόθηκε βήμα και φωνή σε μια νεοσύστατη, άφθαρτη πολιτική στέγη που πλαισιώνεται από αυθεντικούς ανθρώπους. Δυστυχώς, ωστόσο είναι γεγονός ότι ο χώρος της πολιτικής βρίσκεται σε μια περιδίνηση χωρίς πάτο και όχι άδικα. Ακριβώς για αυτό το λόγο, κι εφόσον μου δόθηκε η ευκαιρία πολιτικής έκφρασης και δραστηριοποίησης, θεωρώ χρέος μου να καταθέτω δημόσια τους κοινωνικούς και πολιτικούς προβληματισμούς μου και να προτρέψω και άλλους νέους ανθρώπους να εισφέρουν τις γνώσεις τους, την εποικοδομητική κριτική τους, την έμπρακτη συμμετοχή τους. Το πολιτικό στερέωμα επιβάλλεται να αρχίσει να πλαισιώνεται όσον το δυνατόν από περισσότερους αυτοδημιούργητους ανθρώπους με αγάπη για την Ελλάδα, ώστε σιγά-σιγά το σύστημα να επιτύχει την αυτοκάθαρσή του.

Ο Ήλιος της Αντιγόνης στον Ταύρο, ο οποίος κυβερνά ολόκληρό τον χάρτη της, βρίσκεται στο χώρο που αφορά το κοινωνικό γίγνεσθαι και κυρίως τη συνδρομή του ατόμου σε αυτό. Οι συντηρητικοί τόνοι που δίνει ωθούν την Αντιγόνη να επιλέξει ένα παραδοσιακό τρόπον τινά μονοπάτι για να παρέμβει στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Η σχέση του δε με τον Άρη της στον Σκορπιό που ορίζει τον τρόπο που επιθυμεί να στέκεται ως κοινωνικό ον, μιλά για ένα άτομο που δεν επιλέγει ποτέ να είναι θεατής όταν μπορεί να δράσει και δεν επιλέγει ποτέ να μείνει στην επιφάνεια όταν μπορεί να επέμβει σε βάθος. Για το ότι ουσιαστικά έχει κάνει τις ιδέες της επάγγελμα και δη πολιτική δραστηριότητα, ευθύνεται ο ταυρίσιος Ερμής της ο οποίος συνδέεται άρρηκτα με το θέμα κοινά, πολιτική, ιδεολογία στη ζωή της και βρίσκεται τοποθετημένος στον χώρο που σχετίζεται με την καριέρα της.

Τελικά γίνεται να έχει κανείς μία καλή καριέρα και μία καλή σχέση ταυτόχρονα;Γίνεται. Η «καλή σχέση» για μένα μεταφράζεται με όρους ποιότητας και όχι ποσότητας. Σίγουρα όταν κάποιος επιλέγει να έχει δίπλα του έναν άνθρωπο καριέρας, θα είναι μια αντίστοιχη προσωπικότητα. Αλλιώς τι θα μοιραστείς, τι θα συζητήσεις, τι θα θαυμάσεις; Θαυμασμός:Ο μόνος διαρκής έρωτας... Και σε κάθε περίπτωση, εφόσον εμφανίζεται ένας άνθρωπος που θέλεις να υπάρχει στη ζωή σου πολύ, γιατί είναι  όντως προστιθέμενη αξία και όχι απλά ένα διακοσμητικό δίπλα σου για κοινωνική αποδοχή, λόγους προφίλ κτλ., βρίσκεις και το χώρο και το χρόνο και σμιλεύεις και τις «γωνίες» σου ώστε να συνυπάρξεις. Άλλωστε όλοι μας είμαστε ακόμη πιο δημιουργικοί όταν εμπνεόμαστε από την προσωπική μας ζωή, όταν έχουμε μια «μούσα».

Καμία έκπληξη στο ότι η μεταβλητή, αλλιώς και «διπλή» τοξοτίσια Σελήνη της Αντιγόνης πιστεύει ότι μπορεί να συνδυάσει ό,τι αυτή θελήσει και μάλιστα με χαρακτηριστική άνεση, στον πεδίο του έρωτα και της δημιουργικότητας που πρωτίστως την αφορούν. Και φυσικά να εξελίσσεται μέσα από αυτό. Με το ζώδιο του Υδροχόου να ορίζει το είδος των σχέσεων που η Αντιγόνη επιθυμεί, ισότητα, συντροφικότητα, νοητική συνάφεια και κοινή ιδεολογία είναι απαραίτητα για την επιτυχία, ειδικά όταν υπάρχει και ο θαυμασμός που πάντα ιντριγκάρει έναν ωροσκόπο Λέοντα καθώς, απλά, επιθυμεί το καλύτερο.

Τι κάνεις για να χαλαρώνεις και να θυμάσαι ποια είσαι;Αγαπώ πολύ τη μουσική. Έχω στο γραφείο το πιάνο μου κι έτσι ξεφεύγω λίγο από την πραγματικότητα. Τα βιβλία και οι φίλοι μου, βόλτες με το σκύλο μου είναι επίσης  πράγματα για τα οποία διψάω να βρίσκω χρόνο...

Ο Ήλιος, ο Ερμής και η Αφροδίτη της Αντιγόνης στο εξ ορισμού αφροδίσιο περιβάλλον του Ταύρου, δίνουν αγάπη για το ωραίο, συχνά καλλιφωνία, και για την ισορροπία τους χρειάζονται επαφή με τη φύση, γείωση και πράγματα που ευχαριστούν τις αισθήσεις, φαγητό, μουσική, ωραίες υφές και μυρωδιές είναι μόνο μερικά. Το γεγονός ότι ο Ερμής της, ο οποίος ορίζει το πώς προτιμά να διαθέτει τον ελεύθερό της χρόνο, βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με τον Ποσειδώνα της, πλανήτη που κατ’ εξοχήν συνδέεται με το θέμα της καλλιτεχνικής ευαισθησίας, επιβεβαιώνει το γεγονός.

«Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» αλλά και «ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις». Εσύ τι πιστεύεις;Ποτέ. Σε οποιαδήποτε σκέψη και δράση μας υπάρχει η καταγραφή της πρόθεσης. Όποιος χρησιμοποιεί ακόμη και αθέμιτα μέσα για να πετύχει τους στόχους του, κάποια στιγμή πληρώνει ένα τίμημα διπλά και τριπλά βαρύτερο. Το βλέπω κάθε μέρα γύρω μου σε ανθρώπους που πορεύονται με αυτό το δόγμα. Και ιδίως τώρα είναι μια περίοδος που το παρατηρώ ακόμη πιο έντονα. Αντίθετα, αν προσπαθείς με επιμονή (πολύ επιμονή) και βάζεις στον εαυτό σου θεμιτούς κανόνες (fair play) για έναν στόχο που πιστεύεις, δημιουργούνται οι ευνοϊκές συνθήκες και το πετυχαίνεις, το ελκύεις. Και αν κάτι δεν ευοδώθηκε τελικά, είναι μόνο για καλό σου... Απλώς το αντιλαμβάνεσαι λίγο πιο μετά.

Πέρα από τη Σελήνη στον Τοξότη η οποία είναι παραδοσιακά ζώο της ηθικής και κυρίως της δικαιοσύνης, ο Ήλιος της Αντιγόνης στον Ταύρο που πολλές φορές θεωρείται ένα ζώδιο που μπορεί να κινηθεί σε γκρίζες ζώνες, τροποποιείται από τον πλανήτη Κρόνο, έντονα συνδεδεμένο με το γράμμα του νόμου και τη δικαιοσύνη χωρίς οίκτο ή έλεος,  έτσι ώστε να διασφαλίζει ότι το τίμημα θα είναι όντως βαρύ αν η Αντιγόνη κινηθεί έξω από το θεμιτό. Τώρα η επιμονή και η προσπάθεια είναι δύο λέξεις που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το ζώδιο του Ταύρου, όπως και το να αντιλαμβάνεται κάποιες φορές πράγματα εκ των υστέρων.

H Aντιγόνη Βαφείδου ακολούθησε νομικές σπουδές στο Α.Π.Θ., απέκτησε τον πρώτο της μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (M.Sc.). Ο δεύτερος μεταπτυχιακός της τίτλος είναι στο Δίκαιο Ανταγωνισμού Επιχειρήσεων στο University College London (UCL-LL.M.), ενώ επίσης εξειδικεύτηκε σε ζητήματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού στο London School of Economics (LSE). Στις Βρυξέλλες δραστηριοποιήθηκε στο ευρωπαϊκό lobbying σε διαβουλεύσεις ευρωπαϊκής νομοθεσίας κανονισμών. Έχει διατελέσει Eπόπτης Ασφαλιστικών Εκκαθαρίσεων στην Τραπέζας της Ελλάδος επί των Διοικητών ΤτΕ κ. Γ. Προβόπουλου και κ. Ι. Στουρνάρα. Ασκεί μάχιμη δικηγορία ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και είναι η εκπρόσωπος τύπου του Απόστολου Γκλέτσου.