Έκλειψη Ηλίου στο ζώδιο του Καρκίνου

12/07/2018
Η ακαταμάχητη φύση της επιθυμίας

H έκλειψη Ηλίου της 13 Ιουλίου 2018 είναι η πρώτη εκ των τριών του φετινού καλοκαιριού. Γίνεται στην 21η μοίρα του ζωδίου του Καρκίνου, με ωροσκόπο στην 15η μοίρα του ίδιου ζωδίου, για την Αθήνα.

Οι εκλείψεις είναι από τις αστρολογικές συγκυρίες των οποίων το προοίμιο γίνεται αισθητό αρκετά νωρίτερα από τη στιγμή που συμβαίνουν με ακρίβεια και ο απόηχός τους επίσης διαρκεί εβδομάδες. Είναι ασφαλές λοιπόν να θεωρήσει κανείς ότι ολόκληρος ο Ιούλιος και ο Αύγουστος αποτελούν περιόδους εκλείψεων. Αυτό συνεπάγεται εσωτερικά και εξωτερικά γεγονότα που ξεφεύγουν από το συνηθισμένο και οδηγούν σε συνειδητοποιήσεις και εξελίξεις που ξεφεύγουν από τις προσδοκίες.

Στην περίπτωση της έκλειψης Ηλίου η Σελήνη παρεμβάλλεται ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη και για κάποια λεπτά συσκοτίζει τελείως ή μερικά τη θέα του Ηλίου για τον παρατηρητή που βρίσκεται στη Γη. Η έκλειψη Ηλίου της Παρασκευής ανήκει στη δεύτερη κατηγορία, είναι μερική.

Η εσωτερική αστρολογία ταυτίζει πάντοτε τον Ήλιο με το παρόν και τις δυνατότητές του, με την ενέργεια που είναι διαθέσιμη στον καθένα προς χρήση, την κάθε στιγμή. Στον γενέθλιο αστρολογικό χάρτη, η θέση του Ηλίου είναι το λεγόμενο «ζώδιο». Η χρήση του τύπου ενέργειας και της τεχνικής με την οποία συνδέεται το κάθε ζώδιο αντικατοπτρίζει το μονοπάτι της ελάχιστης αντίστασης στην ζωή του κάθε ατόμου.

Η Σελήνη ταυτίζεται με το ατομικό παρελθόν, τις συνήθειες και τα μοτίβα του, με τον τρόπο που ένα άτομο έχει μάθει να λειτουργεί μέσα από την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του. Το ζώδιο της Σελήνης συνδέεται με συγκεκριμένους τύπους εμπειρίας και τη διαμόρφωση συγκεκριμένου τύπου μοτίβων, συνηθειών και φυσικά αμυντικών μηχανισμών. Η Γη σχετίζεται με το συλλογικό παρελθόν, τη φυλετική μνήμη, το συλλογικό ασυνείδητο, τα ένστικτα, τους φόβους και τις άμυνες που εκτείνονται πέρα από την ατομική ζωή, στην ζωή της ανθρώπινης οικογένειας. Το ζώδιο της Γης υπογραμμίζει συγκεκριμένα κομμάτια της συλλογικής εμπειρίας που αφορούν το κάθε άτομο περισσότερο και στα οποία είναι επιρρεπής.

Όταν κατά τη διάρκεια μίας Νέας Σελήνης συμβαίνει έκλειψη Ηλίου, μοιάζει σαν ο παροντικός εαυτός, το μοντέλο «εαυτός Ιούλιος 2018», να βγαίνει ξαφνικά εκτός παιχνιδιού και να μην μπορεί να επέμβει σε συνήθειες, επιθυμίες και αντιδράσεις. Η σύντομη έκλειψη του ηλιακού φωτός, συμβολίζει μία περίοδο κατά την οποία είναι εύκολο κανείς να χάσει την σαφή αίσθηση του ποιός είναι και για τι είναι ικανός, τώρα. Αντίθετα είναι πάρα πολύ παρόντες οι συλλογικοί φόβοι και ένστικτα ως περιρρέουσα κατάσταση, καθώς και το πλαίσιο στο οποίο συνήθως κινείται κανείς για να αισθάνεται ασφαλής (ακόμη και εκχωρώντας χαρά, δημιουργικότητα και δυνατότητες).

Συνεπώς, καθένας μπορεί να μπει στον πειρασμό να σκεφτεί, να πει, να κάνει, να δει και γενικά να ανοίξει εκ νέου διάλογο με ιδέες, ανθρώπους, παρέες, συνήθειες, ακόμη και προβλήματα που γνωρίζει καλά ότι πλέον δεν τον αφορούν. Από την άλλη όμως τον αφορούσαν μέχρι πρότινος. Η έκλειψη Ηλίου (συνήθως αφού παρέρθουν τα γεγονότα με τα οποία συνδέεται) προσφέρει μία ευκαιρία να λειτουργήσει κανείς σαν μια πιο παλιά εκδοχή του εαυτού του. Ο σκοπός δεν είναι να υποφέρει κανείς ή να αναβάλλει ή να καθυστερεί, αλλά να ανανεώσει την πίστη του και την προτίμησή του για τον εαυτό του, του παρόντος. Παράλληλα για να βεβαιωθεί ότι καλώς άφησε ό,τι άφησε πίσω ή ότι κακώς κρατά ακόμη βάρη που δεν είναι δικά του. Είναι σαν να τσεκάρει κανείς την πρόοδό του επάνω στη ζωή. Πιθανώς να δει ότι υπάρχουν ακόμη εμπόδια που θεωρούσε ξεπερασμένα, ότι κάποια πράγματα που κατακρίνει ακόμη τον κάνουν να αισθάνεται καλά, ίσως ακόμη ότι στη βιασύνη του να αλλάξει, πέταξε και πράγματα που χρειαζόταν. Στην αποσαφήνιση αυτών θα βοηθήσει και η ερχόμενη έκλειψη Σελήνης.

Η συγκεκριμένη έκλειψη Ηλίου τονίζει ιδιαίτερα την εγωκεντρικότητα στη διεκδίκηση συναισθηματικής ικανοποίησης και ασφάλειας, μέσα από την τρυφερότητα, φροντίδα κι αίσθηση του ανήκειν. Το ίδιο το ζητούμενο είναι μια χαρά, ο τρόπος όμως που επιδιώκεται θα τείνει να γίνει προβληματικός. Η αγάπη για τον εαυτό είναι προπομπός και προαπαιτούμενο της αγάπης των άλλων. Η έκλειψη της Παρασκευής θολώνει την λεπτή γραμμή που χωρίζει την υγιή αγάπη για τον εαυτό (που είναι γεμάτη, που έχει απόθεμα για να προσφέρει, που θέλει να φροντίσει, που βλέπει τον απέναντι όπως είναι και του διαθέτει από το πλεόνασμά της αυτό που ο ίδιος έχει ανάγκη), από τον άπληστο και εγωκεντρικό συναισθηματισμό και την ανάγκη για συνεχή δραματοποίηση (που συγκαλύπτει έναν τεράστιο φόβο μοναξιάς, αποσύνδεσης, που αποζητά πλήθη, συνεχή προσοχή και βλέπει τον απέναντι μόνο ως εξάρτημα του εαυτού της και δεν έχει καμία ενσυναίσθηση, που δεν εκδηλώνεται και δεν δρα παρά μόνο για να αποσπάσει συγκεκριμένες συμπεριφορές). Κάπου ανάμεσα σε αυτούς τους δύο πολύ διαφορετικούς τρόπους θα επιλέξει καθένας να κινηθεί ανάλογα με το ποιός είναι και τον βαθμό επίγνωσης του.

Σε γενικές γραμμές καλό είναι να θυμάται κανείς ότι κανένα αστρολογικό συμβάν δεν χρήζει φόβου και ταραχής, εφόσον ο καθοριστικός παράγοντας στην ζωή κάθε ατόμου είναι η βούληση και η δράση του ίδιου του ατόμου. Οι πλανητικές και ζωδιακές ενέργειες δημιουργούν το φόντο, όμως ο άνθρωπος επιλέγει το έργο που θα παίξει. Η αστρολογία χρησιμεύει ακριβώς και μόνο στο να ταξινομεί τις ποιότητες αυτού του φόντου στον χρόνο και να συγκεκριμενοποιεί τους τομείς της ζωής κάθε ατόμου που εμπλέκονται. Έτσι εμπλουτίζει την γνώση του καθενός για το ενεργειακό θέατρο που τον περιβάλλει, βοηθώντας τον να γίνει ένας πιο αποτελεσματικός και (ιδανικά) χαρούμενος και δημιουργικός παίκτης στο παιχνίδι της ζωής του.

Δείτε τι τονίζουν οι ενέργειες της έκλειψης για κάθε ζώδιο εδώ.