Γενέθλια και Ηλιακή Αστρολογία

Επιλέγετε «Ο ΧΑΡΤΗΣ ΜΟΥ» στο μενού μέλους στα δεξιά της οθόνης σας και εμφανίζεται ο γενέθλιος αστρολογικός χάρτης σας, δηλαδή το ουράνιο αποτύπωμα τη στιγμή της γέννησής σας. Σύμφωνα με την γενέθλια αστρολογία, ο χάρτης αυτός, αν αποκωδικοποιηθεί, περιγράφει περισσότερα στοιχεία για την προσωπικότητα του κάθε ατόμου, απ’ όσα πιθανόν το ίδιο το άτομο έχει αναγνωρίσει ήδη από μόνο του.

Με άλλα λόγια, κάποιος που γνωρίζει πώς να αναγνώσει ένα γενέθλιο χάρτη, μπορεί να αντιληφθεί σε γενικές γραμμές (ή και ειδικότερες αναλόγως την εμπειρία του) με ποιο τρόπο ένας άνθρωπος αντιδρά στα γεγονότα της ζωής του, ποιες είναι οι προδιαθέσεις του, που επιθυμεί να διακριθεί και που έχει αδυναμίες. Ο χάρτης παραμένει διαχρονικά μια από τις σημαντικότερες, αν όχι η σημαντικότερη, κατάκτηση της αστρολογίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι η γενέθλια αστρολογία και ο γενέθλιος χάρτης εμφανίζονται με κάποια μορφή στις αστρολογικές παραδόσεις της Ινδίας, της Κίνας και στην Δυτική αστρολογική παράδοση. Όμως είναι επίσης αλήθεια πως οι παραδοσιακές διδαχές της αστρολογίας παρουσιάζονταν σε πολλές περιπτώσεις απόλυτες και συγχρονισμένες με την βαθιά πεποίθηση ότι η μοίρα είναι προδιαγεγραμμένη.

Συνεπώς, ο γενέθλιος χάρτης δεν αποτελούσε συμβολικά μόνο το αποτύπωμα της προσωπικότητας του κάθε ατόμου αλλά και το ένα και μοναδικό μονοπάτι που θα διέγραφε στη ζωή του. Αυτό που δημιουργεί εντύπωση είναι πως ακόμη και στις μέρες μας οι απόψεις αυτές παραμένουν ζωντανές και αποτελούν βασικά επιχειρήματα κατά της αστρολογίας γενικά, παρότι ο κλάδος της αστρολογίας εξελίσσεται διαρκώς και απομακρύνεται σε πολλά σημεία του από την απολυτότητα των παραδοσιακών διδαχών.

Η γενέθλια αστρολογία είναι εκείνη που θεμελίωσε σε τεράστιο βαθμό την ερμηνεία των αστρολογικών οίκων, ποιο τομέα της ζωής επηρεάζουν αλλά και με την βοήθεια ποιας ενέργειας (πλανήτης ή πλανήτες) και ποιας έκφρασής της (ζώδιο στο οποίο απαντάται ο πλανήτης) αντιλαμβάνεται τον εκάστοτε τομέα ο καθένας.

Συνεπώς μέσα στα όρια ενός μικρού κύκλου, του ζωδιακού, κατάλληλα χωρισμένου σε οίκους, ώστε να συμβολίζει τις κύριες εκφάνσεις της ζωής ενός ατόμου, και εφοδιασμένο με τις κατάλληλες ερμηνείες, όπως αυτές πρωταναφέρθηκαν από αρχαίους παρατηρητές και εξελίσσονται μέχρι τις μέρες μας, συναντάει κανείς ένα σύστημα αυτογνωσίας, ένα ψυχογράφημα και εν τέλει ένα μέσο για να προβλέψει κάποια γεγονότα. Αν και πρέπει να τονιστεί ότι η πρόβλεψη οφείλει να γίνεται με πάσα επιφύλαξη, καθώς οι μελλοντικές τάσεις που διακρίνονται σε ένα χάρτη είναι πρακτικά απεριόριστες, στο πλαίσιο του ότι ο χάρτης οφείλει να διαβάζεται ως σύνολο και όχι αποσπασματικά.

Από τα παραπάνω γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η γενέθλια αστρολογία ασχολείται με τον άνθρωπο σαν ανεξάρτητη μονάδα και συνεπώς είναι άρρηκτα δεμένη με την προσωπική σφαίρα αντίληψης του κάθε ατόμου. Για αυτό το λόγο, περισσότερο από ένα όργανο πρόβλεψης μελλοντικών τάσεων, είναι ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει τον καθένα να φτάσει σε ένα υψηλότερο επίπεδο αυτογνωσίας. Αυτό το τελευταίο σημείο είναι χρήσιμο να αναλυθεί λίγο περισσότερο.

Δεν πρέπει να λησμονηθεί ότι ο κάθε άνθρωπος είναι μια μοναδική και ανεπανάληπτη προσωπικότητα και αντίστοιχα ο κάθε γενέθλιος χάρτης είναι μοναδικός και δεν υπάρχει όμοιος του. Αυτό σημαίνει πως ακόμη και αν συμβούν όμοια γεγονότα σε δύο ή και περισσότερους ανθρώπους, ο καθένας τους θα αντιδράσει διαφορετικά σε αυτά, θα τα αντιληφθεί διαφορετικά και θα δράσει ή δεν θα δράσει ανάλογα με την αντίληψη του. Η γενέθλια αστρολογία μπορεί να απαντήσει μέχρις ενός σημείου στο θέμα αυτό της αντίληψης.

Ο χάρτης δείχνει τις αρχετυπικές τάσεις που ενυπάρχουν στον κάθε άνθρωπο και διαμορφώνουν την αντίληψή του και την προσωπικότητά του. Πως αντιδρά σε ότι αντιμετωπίζει σε προσωπικό ή κοινωνικό επίπεδο; Ποια τομείς της ζωής τον επηρεάζουν ποιο βαθιά; Ποια πρόσωπα ή γεγονότα θα τον αφορούν περισσότερο και ποια δεν θα τον αγγίζουν; Η γενέθλια αστρολογία απαντάει σε αυτά τα ερωτήματα και σε πολλά ακόμη αυτού του είδους.

Ηλιακή Αστρολογία: Ο προορισμός είναι αρκετός

Εκτός από το γενέθλιο αστρολογικό σας χάρτη, που ίσως οι περισσότεροι αγνοούσατε την ύπαρξή του πριν εγγγραφείτε στο stardome*, υπάρχουν και η εβδομαδιαία και η μηνιαία πρόβλεψη που λαμβάνεται κάθε μήνα. Όμως αν η γενέθλια αστρολογία και ο χάρτης σας περιγράφουν με τόση ακρίβεια το χαρακτήρα σας, πως γίνεται μια μηνιαία ή εβδομαδιαία πρόβλεψη να σας αγγίζει τόσο που συχνά αναφέρεται ότι ο αστρολόγος σας παρακολουθεί με μια κάμερα; Καλώς ήρθατε στον κόσμο της Ηλιακής αστρολογίας, την οποία θα προσεγγίσουμε σε αυτό το κομμάτι του κειμένου.

Ένα από τα σημαντικά προβλήματα της αστρολογίας καθώς οι κοινωνίες, κυρίως του δυτικού κόσμου, αναπτύσσονταν, αποτέλεσε το γεγονός ότι δεν υπήρχε ένα σύστημα προβλέψεων που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού. Με πιο απλά λόγια, αν η αστρολογία όφειλε να αντιμετωπίζει καθεμιά προσωπικότητα ξεχωριστά, τότε θα έπρεπε να υπάρχει μια πρόβλεψη για τον καθένα, κάτι καθόλου πρακτικό.

Επίσης από ένα σημείο και μετά, η αδυναμία της αστρολογίας να μπορεί να επηρεάσει και να βοηθήσει μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού, την αποξένωσε από την κοινωνία σε τέτοιο βαθμό που να ταξινομείται πλέον μαζί με άλλες αποκρυφιστικές τέχνες ή ακόμη και με τσαρλατανικές μεθόδους προγνωσεολογίας. Σε αυτό τον αποκλεισμό ήρθε να δώσει απάντηση εν μέρει η Ηλιακή αστρολογία.

Η ηλιακή αστρολογία είναι ένα απλοποιημένο σύστημα αστρολογίας στο οποίο ο Ήλιος θεωρείται πως βρίσκεται στον πρώτο οίκο για κάθε ζώδιο, δηλαδή αν κάποιος ανήκει στο ζώδιο του Ζυγού, ο πρώτος οίκος του σε αυτή την αστρολογική μέθοδο είναι η αρχή του ζωδίου του Ζυγού και με αυτό το δεδομένο επεξηγούνται όλες οι τρέχουσες διελεύσεις και προκύπτει μια γενική προβλέψεις για όσους ανήκουν στο συγκεκριμένο ζώδιο.

Γιατί να επιλεγεί ο Ήλιος; Συμβολικά ο Ήλιος στην αστρολογία είναι ο προορισμός μας και αν εκφράζουμε τα χαρακτηριστικά του είμαστε χαρούμενοι, ευτυχισμένοι, έχουμε φτάσει στην αυτογνωσία μας, στο πυρήνα μας. Είναι ο μόνος από τους πλανήτες (κατά την αστρολογία) που είναι αυτόφωτος, το κέντρο του ηλιακού συστήματος, και συμβολικά ο πυρήνας μας.

Υπό αυτή την έννοια πρέπει να μας επηρεάζει σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας περισσότερο από κάθε άλλο πλανήτη. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ο πρώτος οίκος μας (AC ή ωροσκόπος) γενικά είναι τα γυαλιά μέσα από τα οποία αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Αλλά αν κάποιος φτάσει στην αυτογνωσία του, πετάει τα γυαλιά αυτά και βλέπει τον κόσμο όπως ακριβώς τον ζει. Γι’ αυτό και ο Ήλιος είναι ο πρώτος οίκος σε αυτό το αστρολογικό σύστημα.

Έχει ενδιαφέρον σε αυτό το σημείο να γίνει μια σύντομη αναφορά σε κάποια ιστορικά στοιχεία που αφορούν στη γέννηση και διάδοση της Ηλιακής αστρολογίας. Ο πρώτος αστρολόγος που χρησιμοποίησε ως μέθοδο την ηλιακή αστρολογία ήταν ο William Lilly ένας διάσημος Άγγλος αστρολόγος του 17ουCristian Astrology”. Είναι ο ίδιος αστρολόγος που είχε προβλέψει 14 χρόνια πριν συμβεί την μεγάλη φωτιά που κατέκαψε το Λονδίνο 1666 και μάλιστα δικάστηκε ως υπαίτιος για αυτήν και αθωώθηκε. (Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον William Lilly στο link της εδώ).

Παρότι λοιπόν ο William Lilly είναι ο πρώτος που επεξεργάζεται αυτό το σύστημα, η μεγάλη έξαρση και εφαρμογή του παρατηρείται από το 1930 δηλαδή 3 αιώνες μετά. Ο πρώτος αστρολόγος που χρησιμοποιεί ένα απλοποιημένο σύστημα ηλιακής αστρολογίας για να δημοσιεύει εβδομαδιαίες και ημερήσιες προβλέψεις σε εφημερίδα είναι ο R.H. Naylor (Ξανά κατατοπιστικό το link της wikipedia για μια πρώτη ματιά εδώ). Από το σημείο εκείνο και μετά ξεκινά όμως ακόμη μια μάχη που πρέπει να δώσει η αστρολογία και αυτή τη φορά είναι μέσα στους κόλπους της.

Η αστρολογία γίνεται της μόδας και υπάρχει πλέον μια πρόβλεψη σε καθημερινά έντυπα όπως εφημερίδες και περιοδικά και από την ηλιακή αστρολογία καταλήγουμε στην αποκαλούμενη newspaper astrology. Δηλαδή σε μια υπεραπλουστεύμενη αστρολογία χρήσιμη μόνο για να διασκεδάσει την περιέργεια της μάζας. Μια περιέργεια που ξεφτίζει όσο η υπεραπλούστευση οδηγεί σε προβλέψεις που δεν κρύβουν μέσα τους ούτε ίχνος αλήθειας και δεν έχουν καμία απολύτως πιθανότητα να επιβεβαιωθούν. αιώνα, συγγραφέας ενός από τα σημαντικότερα έργα αστρολογίας της εποχής, του τρίτομου έργου.

Όπως προαναφέρθηκε η Ηλιακή αστρολογία έχει το σημαντικό πλεονέκτημα ότι αφορά μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού και μάλιστα αναφέρεται στις γενικές τάσεις που επικρατούν αστρολογικά από την σκοπιά του προορισμού κάθε ανθρώπου, που είναι να φωτιστεί όλο του το είναι από τον Ήλιο του. Το ερώτημα είναι όμως το εξής: Μας επηρεάζει όντως τόσο πολύ ο Ήλιος μας; Μας επηρεάζει σε βαθμό που να μπορεί να μετριάζει τις επιδράσεις των άλλων πλανητών. Σε αυτό το σημείο, πέρα από τις όποιες συμβολικές απόψεις που προαναφέρθηκαν θα δοθούν και κάποια στατιστικά δεδομένα.

Σύμφωνα με ένα άρθρο της 14ης Σεπτεμβρίου 1997 που δημοσιεύθηκε στις The Sunday Times (δυστυχώς επιχείρησα να βρω και το link που υποστηρίζει την πληροφορία αλλά κατέστη αδύνατο), έρευνα που έγινε στις βάσεις δεδομένων μεγάλων ασφαλιστικών εταιριών αναφέρει ότι η οδική ασφάλεια διαφέρει σύμφωνα με την ημερομηνία και κυρίως το μήνα γέννησης των πελατών τους.

Μια ακόμη σημαντική έρευνα έχει διεξαχθεί από τον Ελβετό μαθηματικό και μελετητή της αστρολογίας Gunter Sachs (εδώ) όποιος έχοντας πάρει την έγκριση από την κυβέρνηση της Ελβετίας έκανε εκτεταμένες έρευνες με πηγή τους φακέλους των Ελβετών πολιτών ξεκινώντας από το 1875 και απέδειξε πως υπάρχει στατιστική κανονικότητα σε θέματα που αφορούν γάμους, διαζύγια, αιτίες θανάτου κ.τ.λ. σε συνάρτηση με τα ζώδια στα οποία ανήκαν οι πολίτες. Πολλές διεθνείς εφημερίδες είχαν αφιέρωμα στο θέμα, μεταξύ αυτών και η Daily Mail της 6ης Νοεμβρίου 1997, αντίγραφο της οποίας μπορεί να αναζητήσει κάποιος στο link που έδωσα παραπάνω (εδώ).

Επιγραμματικά λοιπόν πρέπει να θυμάται κανείς ότι η ηλιακή αστρολογία δείχνει τις γενικές τάσεις που επικρατούν την τρέχουσα χρονική περίοδο για τους εκπροσώπους κάθε ζωδίου, σύμφωνα με τις αρχές και την λογική που προαναφέρθηκαν. Ανάλογα με το ποσοστό που κάποιος έχει αφομοιώσει τα χαρακτηριστικά του Ήλιου του ή ακόμη και ανάλογα με την θέση του Ήλιου του κάθε ατόμου μέσα στο ζώδιο, οι τάσεις που προβλέπει η ηλιακή αστρολογία μπορεί να εκφράζουν κάποιον σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό ορισμένες φορές. Δεν παύουν όμως σε καμία περίπτωση να είναι έγκυρες αστρολογικές τάσεις που για ένα μεγάλο κομμάτι ανθρώπων έχουν νόημα και αξία.