Χειμερινό Ηλιοστάσιο και Πανσέληνος του Αιγόκερου

21/12/2018
Η πανσέληνος της μακρύτερης νύχτας του χρόνου σηματοδοτεί τη δύναμη να επιλέξεις ποιότητα έναντι ποσότητας

Η φετινή Πανσέληνος του Αιγόκερου, αύριο 22 Δεκεμβρίου, συμπίπτει με το χειμερινό ηλιοστάσιο, δηλαδή τη μακρύτερη νύχτα του χρόνου, αλλά και τη στιγμή που η μέρα αρχίζει και πάλι να αυξάνει σε διάρκεια έναντι της νύχτας. Το χειμερινό ηλιοστάσιο είναι η επιστροφή του φωτός μέσα στο μεγαλύτερο σκοτάδι. Γιορτάζεται σχεδόν σε κάθε πολιτισμό και θρησκεία με διαφορετικά ονόματα, στη δική μας περίπτωση, τα Χριστούγεννα.

Εσωτερικά το χειμερινό ηλιοστάσιο συμβολίζει την περίοδο κρίσης που προηγείται κάθε συνειδητοποίησης, επίτευξης, υπέρβασης. Είναι το σκοτάδι που διασκορπίζεται από το φως της καινούριας αποκάλυψης, δεξιότητας, γνώσης. Όταν μία κρίση της προσωπικότητας φτάνει στο μέγιστο σημείο, η ψυχή υπενθυμίζει την παρουσία και εποπτεία της με έναν σπινθήρας φωτός που μπορεί να γίνει μία τεράστια φωτιά.

Το ζώδιο του Αιγόκερου είναι το κατ’ εξοχήν ζώδιο που συνδέεται με το θέμα της μύησης. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει την υπέρβαση του προσωπικού για χάρη του συλλογικού στον τρόπο που κανείς σκέφτεται, αισθάνεται και δρα. Η περίοδος που προηγήθηκε, υπό το φως του ζωδίου του Τοξότη, προσφερόταν για να θέσει κανείς νέους στόχους και να προσπελάσει νέες ιδέες και ιδανικά. Ο μήνας που ακολουθεί, με τη χαρακτηριστική ενέργεια του Αιγόκερου, είναι εξαιρετικός για να περάσει κανείς από τη θεωρία στην πράξη. Καλείται να πάρει την καινούρια συνειδητοποίηση, γνωριμία, γνώση, επίτευξη, δεξιότητα και να την χρησιμοποιήσει πρακτικά για να εξυπηρετήσει τον αξιόλογο σκοπό του που έχει επιλέξει ή για να προσαρμόσει τη δουλειά/σχέση/εαυτό του στα πρότυπά του.

Το ζώδιο του Αιγόκερου είναι ένα απολύτως κοινωνικό και ομαδικό ζώδιο και η ενέργειά του στηρίζει οτιδήποτε διαπνέεται από αυτόν τον χαρακτήρα. Οι έννοιες της τάξης και του σχεδίου είναι ψηλά στις προτεραιότητές του, ως εκ τούτου η δράση βάσει σχεδίου (αν είναι και προς όφελος της ομάδας, ακόμη καλύτερα) για να διορθώσει κανείς κακώς κείμενα, ατέλειες και αδικίες (ακόμη κι αν πρόκειται κυριολεκτικά για επιδιορθώσεις σε ντουβάρια) υποστηρίζεται και διευκολύνεται από την περιρρέουσα ενέργεια.

Ο Αιγόκερος αγαπά το πρακτικό, χειροπιαστό και υλοποιήσιμο και κυρίως το να αποδεικνύει ότι αυτά που κανείς έχει σκεφτεί μπορούν (ή δεν μπορούν) να γίνουν πραγματικότητα, αυτή είναι η ενέργεια που εισάγει. Όταν αξιοποιηθεί ορθά βοηθά να αναγνωρίσει κανείς τα (πολύ λίγα) αληθινά σημαντικά στη ζωή του και να συγκεντρωθεί σε αυτά, σημειώνοντας αναπόφευκτα μεγάλη πρόοδο. Όταν διοχετευτεί στρεβλά, μεταφράζεται σε έντονο υλισμό και την τάση να κάνει κανείς πάρα πολλά για να ξεχνά τον φόβο του να αγγίξει τα πραγματικά σημαντικά, τα πραγματικά μεγάλα, τα πραγματικά δύσκολα της ζωής του. Ας είναι σαφές όμως ότι υπάρχει επιλογή.

Η Πανσέληνος αυτή δημιουργεί τις συνθήκες για να ξοδευτεί/επενδυθεί ενέργεια και χρήμα: α) στη διασκέδαση ή στην ψυχαγωγία β) την οριοθέτηση με αγάπη και υπευθυνότητα των σχέσεων με τα παιδιά και τον σύντροφο ή στην απομάκρυνση και αποστασιοποίηση ή επιβολή λόγω σκληρότητας, συστολής ή κολλήματος σε αρχές και συνήθειες γ) στη δημιουργικότητα στην πράξη για να εξυπηρετηθεί ένας ορθός σκοπός ή στη δημιουργικότητα στην πράξη με σκοπό το μεγαλύτερο δυνατό χρηματικό κέρδος (για το τέλειο αποτέλεσμα, συνδυάστε) δ) στο φλερτ που γίνεται σύμφωνα με το πρότυπο της σχέσης που κανείς έχει στο μυαλό και την καρδιά του ή στην απουσία φλερτ καθώς κανείς απαξιώνει την αξία των πιθανών παρτενέρ ε) το ερωτικό παιχνίδι με απληστία και διάθεση για έλεγχο ή στο ερωτικό παιχνίδι με γενναιοδωρία, συνενοχή και παραδοχή. Καθένας επιλέγει ό,τι του ταιριάζει.

Κάθε ζώδιο έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει αυτή την ενέργεια διαφορετικά:

Κριός
Μπορείς να αντλήσεις κύρος και κέρδος από τη δημιουργικότητά σου, αρκεί να μη μείνεις στα λόγια και στις εύκολες λύσεις. Προσωπικά, άσε τη σχέση σου να αποκτήσει σκοπό, μέλλον, σχέδιο, επισημότητα, ανάλαβε ευθύνες, φτάνει πια μόνο με ό,τι σε βολεύει.

Ταύρος
Κράτα μόνο ό,τι σου ταιριάζει και κόψε τα πολλά και περιττά «πρέπει» στις σχέσεις με συγγενείς, σε επίπεδο παρέας και διασκέδασης. Διαχώρισε στόχους και σκεπτικό, επαγγελματικά, ακαδημαϊκά και προσωπικά, από την οικογένεια και την ανατροφή σου.

Δίδυμοι
Χρησιμοποίησε το μυαλό σου για να να να εξετάσεις τους συναισθηματικούς σου φόβους και τη ζήλεια σου, μην ψυχραίνεσαι/σκληραίνεις. Πες ναι στις ευκαιρίες για περισσότερα κέρδη και καλούς διακανονισμούς και στον κόπο και τις ευθύνες που συνεπάγονται.

Καρκίνος
Θυμήσου ότι είσαι ομάδα με τον σύντροφό σου και τα λίγα σημαντικά που σας κάνουν ζευγάρι. Δεν χρειάζεται να καταξοδευτείς για να βγάλεις όλες τις υποχρεώσεις, κόψε κάτι. Επαγγελματικά κάνε ό,τι σου αναλογεί, μην κάνεις χειρισμούς για να έχεις τον έλεγχο.

Λέων
Αποδέξου ότι η γη θα συνεχίσει να γυρίζει ακόμη κι αν εσύ δεν κάνεις όοολα όσα θέλεις. Αντί να το παίζεις αφεντικό και υπερήρωας στη δουλειά, δούλεψε ομαδικό. Προσωπικά ξεκουράσου, φρόντισε την υγεία σου κι επιτέλους αποδέξου ότι λίγα είναι τα απαραίτητα.

Παρθένος
Μην φλερτάρεις με «ό,τι κάτσει» ή με «τίποτα δεν είναι αρκετά καλό», κινήσου στην ενδιάμεση, τεράστια γκρι ζώνη. Δεν χρειάζονται υπερφιλόδοξα και δήθεν σχέδια για να περάσεις καλά μόνος, με τα παιδιά ή τον σύντροφό σου, μόνο να θυμάσαι ποια είναι τα σημαντικά.

Ζυγός
Μην γίνεσαι ψυχρός κι ελεγκτικός για να κρατήσεις τους τύπους και τα πρέπει και να φτιάξεις το «τέλειο» σκηνικό στη δουλειά ή στο σπίτι. Αποδέξου ό,τι κάποια πράγματα, άτομα και συναισθήματα δημιουργούν πρόβλημα. Χωράνε μόνο τα απαραίτητα.

Σκορπιός
Να βγεις, να τα πεις (λόγια ή και κάλαντα) και να αποδεχτείς τις προτάσεις που σου γίνονται επαγγελματικά ή προσωπικά. Μην είσαι κολλημένος, στενόμυαλος, υπερόπτης και φοβισμένος, αλλά έξυπνος, πρακτικός κι ανοιχτός σε ότι φέρνει κοντύτερα τους στόχους σου.

Τοξότης
Γίνε λίγο πρακτικός (όχι όμως κυνικός ή άπληστος) και κράτησε από τις προτάσεις, τις ευκαιρίες, τις παρέες και τις ιδέες που έρχονται προς το μέρος σου, μόνο εκείνες που σε κάνουν να αισθάνεσαι πλουσιότερος και ασφαλής συναισθηματικά και σε καλύπτουν οικονομικά.

Αιγόκερος
Βάλε τάξη στον εαυτό και στις σχέσεις σου, αφήνοντας απ' έξω ό, τι απαιτεί να γίνεις σκληρός, χειριστικός ή απόμακρος για να λειτουργήσει. Μην κάνεις τη δουλειά των άλλων, προσωπικά ή επαγγελματικά, άφησέ τους να καλύψουν αυτοί την απόσταση ανάμεσά σας.

Υδροχόος
Μην αφήσεις σχέσεις και συνεργασίες που σε απομυζούν, να σε αρρωστήσουν. Αν απαιτεί ψέματα, χειρισμούς, σκληρότητα και σου δημιουργεί άγχος, φόβο ή ανασφάλεια, χρησιμοποίησε το μυαλό σου και συνειδητοποίησε ότι δεν σου χρειάζεται. Περίοδος απολογισμού γαρ.

Ιχθύες
Κινήσου έξυπνα και διάλεξε ασχολίες και παρέα που έχει την ποιότητα που θέλεις. Μην επιλέγεις τι θα κάνεις (αύριο ή την επόμενη πενταετία) και με ποιον, με βάση το «πρέπει», την σύμβαση ή το τι μπορείς να ελέγξεις ευκολότερα. Προτίμησε ό,τι σε κάνει καλύτερο.